2012. október 29., hétfő

Maclaren Quest és Triumph

Maclaren Quest és Triumph


A Maclaren Quest és Triumph csak pár apró dologban különbözik, ezért is írok mind a kettőről egyszerre, így össze is lehet őket egyből hasonlítani.
A Maclaren remek ernyőkocsikat gyárt, mindenki megtalálhatja a maga ízlésének, és a babája igényeinek megfelelő szuper könnyű és minőségi kis babakocsit.
Nézzük akkor most meg közelebbről a Quest-et és Triumph-ot.

Először is az ülés. Bár keskeny a babakocsi, az ülése mégis jól van kialakítva, kényelmesen elfér benne a gyerek mind szélességében, mind magasságában. Sőt, nekünk ez volt az egyetlen ernyőkocsi, ami a magas fiaimnak tökéletesen megfelelt.
A Quest háttámlája kicsit merevebb, és 4 apró fokozatban elég jól dönthető (nem vízszintesig, de mélyre). A döntés kis gyakorlatot igényel, mert két oldalon kell kis kallantyúkat felhúzni egyszerre, vagyis egy kézzel ez nem kivitelezhető. A Triumph háttámlája puhább, és egy csatos rendszerrel lehet állítani - vagy kicsatolja az ember, és akkor egyből hátradől, vagy állítható minimálisan. Persze, ezt sem lehet egy kézzel kivitelezni. Nem dönthető le annyira, mint a Quest, de ha elalszik a gyerkőc, akkor pont elég.

A Quest-en van lábtartó is, ezért már kisebb gyereknek is jó, a Triumph ezzel nem rendelkezik. Nagyobb gyereknek amúgy sincs már rá szüksége.

Amit még nagyon szeretek, hogy az alsó lábtartó, amire a talpát teszi a gyerek, tökéletes helyen van. Vagyis kényelmes magasságban és szögben a gyereknek, viszont elég mélyen, hogy egy nagyobb gyerkőc is tudja rajta a lábát pihentetni (és ne a fülénél legyen a térde vagy pedig folyton lecsússzon a lába - mert ezekre is volt már példa).

A biztonsági öv 5 pontos, állítható magasságban, nem nyitható ki könnyen a gyereknek, a felnőttnek azonban igen. Elöl és hátul kell egyszerre megnyomni. Oldalt nehéz állítani rajta, de ezáltal nem állítódik el folyton (mint más babakocsiknál - volt már erre is példa, ezért írtam).

A fék egy kis kallantyú elforgatásával mindkét kereket megfogja. Szerintem ez nem a legszerencsésebb megoldás - mármint ahogy működik, kis gyakorlattal azonban elsajátítható a használata.

A napfénytető elég jó méretű - ernyőkocsihoz képest, de mivel elég magasan van, nem túl sokat takar a napfényből. Kukucskáló ablak csak a Quest-en van.

Irányítani nagyon könnyű, az egyik legkönnyebben tolható babakocsik közé tartozik. A tolókaron a szivacs nagyon jó kis anyagból van, ellenálló, mégis kényelmes. Elég magasan is van a tolókar, így magasabb emberek sem rugdossák a hátsó kerekeket.

A kerekek nem túl nagyok, de a célnak megfelelnek. Hajlamosak nyekeregni, ezért némi karbantartást igényelnek (kb. fél évente, de ez amúgy sem árt semmilyen babakocsinak sem).

A kosár nem túl nagy egyik babakocsin sem, fektetett helyzetben csak oldalról lehet hozzáférni a holmikhoz, de azért elég jól pakolható - már ernyőkocsihoz képest.

Az összecsukása nagyon egyszerű, tényleg egy kézzel egy mozdulat!

Előnyök:
- pille könnyű (5 kg) és keskeny
- szuper könnyen irányítható
- dönthető háttámla

Hátrányok:
- könnyen borul (tolókarra nem lehet szinte semmit akasztani)
- kicsi a kosár alul

Tapasztalatok használat közben és vélemény:

A legjobban azt szeretem a Maclaren babakocsijaiban, hogy annak ellenére, hogy ernyőkocsik, nagyon stabilak, nem érzem úgy, hogy szét akarnának esni - mert többségében inkább ez utóbbi a jellemző. Annak ellenére, hogy két tolókarja van, egy kézzel is könnyen irányítható (sima talajon, de gyerekkel együtt).

Először a Quest 2008-as verzióját használtam, és nagyon szerettem. Nem tetszett, hogy a lábtartót két oldalt ki kellett húzni, mint egy kemping széken, aztán ezen változtattak, és az újabbaknál már fel kell hajtani normálisan. A féket nehezen tanultam meg, inkább leguggoltam, és kézzel elforgattam, mert nem bírtam ráérezni a használatára. Aztán belejöttem. Ezen én mindenképpen változtatnék. Ezeket leszámítva, nagyon szerettem, kb. 1 évig használtam, tökéletesen működött rajta minden. A huzata nem kopott ki - pedig sokat mostam, minden hibátlan maradt rajta.

Most egy Triumph-ot választottam - a színei sokkal jobban tetszenek, mint a Quest-nek. Összességében nem hiányzik róla a lábtartó és a mélyebb dönthetőség, gyakorlatilag majdnem Quest érzés. Mit is írhatnék? Könnyű, keskeny - utazni, vásárolni tökéletes. A borulékonysága zavar, mert szeretek mindent ráakasztani, aztán kivenni a gyereket, és sírni, hogy már megint felborult a babakocsi. :) Nem bírom egyszerűen megjegyezni. A kosara is pici - főleg, hogy a másik babakocsimon meg jó nagy, de mindent nem lehet egyszerre.

Összességében nekem ez a két kedvencem, ha választanom kéne, akkor sem tudnék, mert a Quest jobb használatban (többet tud), de a Triumph szebb. Maximálisan ajánlom mindkettőt, megéri az árát, főleg, ha több gyerek is fogja használni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése