2012. szeptember 20., csütörtök

Quinny Zapp Xtra vs. Quinny Zapp


Quinny Zapp Xtra vs. Quinny Zapp


A Quinny Zapp kétségtelenül egy nagyon sikeres kis babakocsi. A világ egyik legkisebbre összecsukható kocsija, akár egy ujjal is tolható. Ezen felül egyedi formavilága feltűnő jelenséggé teszi. Nem hiába ennyire népszerű, és bár vannak hiányosságai, az egyik legnagyobb hátránya, hogy nem dönthető a háttámla. Sokan jelezték ezt a Quinny felé, és ők azt válaszolták régebben, hogy sosem lesz dönthető a Zapp, mert elveszíti a babakocsi a stabilitását, és változtatni kéne az oly nagyon kedvelt kinézetén is.
Végül - engedve a nyomásnak, és természetesen a még nagyobb népszerűségben bízva, megalkották az oly régóta áhított dönthető Zapp-ot, a Zapp Xtra-t, ami nem csak hogy dönthető, de még meg is fordítható üléssel rendelkezik.

Nézzük csak meg, hogy milyen tulajdonságai vannak ennek az új babakocsinak, összehasonlítva az "eredetivel".

Az ülés széles és magas, bőven elfér benne még egy nagyobb gyerek is. A biztonsági öv 3 magasságba is állítható, így a gyermek növekedését követi. A sima Zapp-nak a lábtartó része talán nagyobb.

Most nézzük a dönthetőséget. Nagyon könnyen, egyetlen gombbal - és kézzel - dönthető az ülés. Ha menetiránnyal szemben van, akkor 3 pozícióba állítható - ülő, félig fekvő és fekvő. Ha a mamával szemben néz a gyerek, akkor csak a félig fekvő és fekvő pozíció állítható be, de ez azért nem baj, mert a nagyobb gyereket már úgyis a külvilág érdekli. Persze azért jobb lenne, ha szembe fordulva is tudna ülni, de azért nem fogunk elkeseredni, mert az ülés megfordítása amúgy is csak egy plusz extra rajta.

A fék nagyon egyszerűen működik, egyik oldalon le kell nyomni (a piros jelnél), és a másik oldalon rátaposva ismét tolhatjuk.

A napfénytető hatalmas. Nagyobb, mint a sima Zapp-on, és sok más babakocsihoz képest is jobb. Ráadásul van egy hálós rész a tetején, ahol láthatjuk a gyereket, valamint oldal is, így a bent ülőnek sem lesz bezártság érzése (ez utóbbi az eredeti Zapp-nál is volt). Nagyon jó kis tulajdonság ez, az én kisfiam pl. utálja a napfénytetőt, mert nem lát ki, és vagy kihajol, vagy magától felhajtja.

A tolókar fix magasságú, de több helyen is lehet fogni, szerintem kényelmes magasságot találtak neki. Az irányíthatósága jó, de az eredeti Zapp könnyebben tolható, annyira, hogy sima talajon egy széllökés is elfújja - érdemes ezért mindig befékezni. Az irányíthatóság a súly miatt romlott, hiszen a Zapp Xtra majdnem 9 kg, míg a sima Zapp csak 6 kg. Mármint hivatalosan, mert szerintem picit nehezebb.

A kerekek picik, és nincs rugózásuk, ezért sima talajon lehet csak jól tolni. Kisebb bucka vagy gödör rögtön kihívást jelent neki.

Alul nagyon pici a kosár, alig fér bele valami, és csak oldalról lehet hozzáférni. Ráadásul a tolókarra sem lehet semmit akasztani, mert nagyon könnyen borul - főleg, ha a gyerek kiszáll. Az Xtra picit stabilabb, de a gyártók itt sem ajánlanak semmit sem ráaggatni.

Az eredeti Zapp összecsukása bár egy kis gyakorlatot igényel, hogy gyorsan menjen, viszont olyan picike lesz, hogy akár az anyósülés lábtartó részénél is elfér. Nagyon praktikus, ha sokat utazunk, vagy nincs túl sok hely a csomagtartóban. A Zapp Xtra egy picit bonyolultabb eset, mert minden alkalommal le kell venni a vázról az ülést, és az ülés nem csukható össze, ezért több helyet foglal el, illetve az ülést is külön el kell rakni valahová. De még így is nagyon kis kompakt csomagot kapunk.

Ami még jó, hogy a Maxi Cosi gyermekülés egy adapterrel a vázhoz rögzíthető, illetve hogy a régi vázra rátehető az új ülés is, tehát nem kell kompletten lecserélni a babakocsit, elég csak az ülést megvenni.

Összességében a Zapp Xtra több tulajdonsággal rendelkezik - dönthető és megfordítható háttámla, nagyobb napfénytető, de cserébe pár dologról le kell mondanunk - a kompakt összecsukásról és a szuper könnyű tolhatóságról.

A Zapp-ot annak ajánlom, aki sokat utazik (akár autóval, akár repülővel), és csak amolyan ha-elfárad-a-gyerek-beugrik típusú babakocsinak használja. A Zapp Xtra pedig olyan szülőknek ajánlott, akik sokat vannak úton babakocsival, és nincs sok helyük tárolni egy nagyobb babakocsit (meg nem zavarja őket, hogy nincs tárolási hely a babakocsin, és nem fogja rosszabb terepen használni).

A fenti tulajdonságok miatt a Quinny Zapp és Quinny Zapp Xtra is nálam 5 csillagból 4-et érdemel!
Saját tapasztalatok használat közben és vélemény:

A Quinny Zapp-hoz rövid ideig volt szerencsém, de így is sok minden kiderült róla. A tolhatósága tényleg páratlan, és kényelmes, nagy ülése van. A kisfiam hiányolta róla a karfát, és nem szívesen ült bele - nem tudom miért. A kerekek kicsisége a legkisebb akadályt is rosszul vette, és nem csak hogy megakadt, de sokszor ki is billent az egyensúlyából (mert ugye elöl csak egy kerék van). Talán nem véletlen, hogy Amerikába a 4 kerekű változatot exportálják, mert az sokkal stabilabb. Én is szívesebben használtam volna olyat. Az, hogy semmit nem lehet ráakasztani, nekem szintén egy érvágás volt, mert gyerek mellett az embernek állandóan egy halom cucca van, még akkor is, ha csak a közeli játszótérre megy ki. Úgyhogy összességében azt tudom róla mondani, hogy dizájnos, nagyon jó minőségű babakocsi, de nem túl mama-barát.

5 megjegyzés:

 1. Sziasztok!

  Sok kocsit próbáltam már, így ehhez is volt szerencsém:
  - jó a rugózása
  - utazáshoz kiváló
  - összecsukása még nekem is egyszerű volt :)
  - jól manőverezhető
  - külön kell alsó kosarat vásárolni, ami csupán az esővédő tárolásához elég nagy (legalábbis néhány apróság kivételével)
  - karfa - létezik, láttam már hozzá, de sehol sem kapni:(
  - borulékonyságáról sokat hallottam, de magam soha nem találkoztam vele, igaz soha nem is pakoltam meg....
  - nem fektethető (a mi lurkónk simán aludt benne, nem volt gond, de rendszeres alváshoz tuti nem ajánlanám!)
  - a kupolája nekünk nem jött be, elég kicsi

  Összességében másod kocsinak ajánlanám csak.

  VálaszTörlés
 2. Szia,
  van tapasztalatod az Xtra2 (with folding seat ) változattal?
  Amerikában persze ez is 4 kerekű..
  Üdv

  VálaszTörlés
 3. Volt zapp, zapp xtra most pedig zapp xtra 4 kereküm van.
  Végre minden negativum kijavitva! Stabilabb a 4kerék miatt nagyobb a kosara es mindent egy táskába.
  Imádom!Egy negativum , h kicsinek találom az övet kabátban.

  VálaszTörlés
 4. Volt zapp, zapp xtra most pedig zapp xtra 4 kereküm van.
  Végre minden negativum kijavitva! Stabilabb a 4kerék miatt nagyobb a kosara es mindent egy táskába.
  Imádom!Egy negativum , h kicsinek találom az övet kabátban.

  VálaszTörlés
 5. 5 honapos babanak ez használható lenne?

  VálaszTörlés