2010. május 26., szerda

Mózes, hordozó, kagylóülés és dönthetőség avagy mibe rakjuk gyermekünket?


Mózeskosár kontra autósülés v. hordozó
Attól függően, hogy mennyi idős a csemeténk, más és más az igény arra, hogy milyen típusú ülésben is szállítsuk. Természetesen mindenki a legjobbat szeretné a gyermekének, mint ahogy én is. Az újszülöttnek nagyon fontos a vízszintes fekvés. Minden olyan dolog, ami megterheli a gerincét káros hatással lehet rá, és az orvosok figyelmeztetnek is, hogy az autósülés csak 1-2 óráig jó, mert hosszabb távon gerincbántalmakhoz vezethet. Sajnos, hallottam már olyan esetről, ahol bizony ezt nem vették figyelembe és maradandó sérülést szerzett a kicsi.
Tehát az első hónapokban én mindenképp javaslom a mózeskosár használatát, vagy a teljesen vízszintesig dönthető babakocsit. Vannak már gyártók (egyre többen), akik olyan autósülést készítenek, melynek állítható a háttámlája, akár teljesen vízszintesig is dönthető. Ez jó megoldás lehet arra, ha sokat autózunk és utána még sétálunk is a gyermekkel, és így nem terheljük meg őt feleslegesen. Olyan sokszor látok anyukákat, akik az egészen pici babájukat sima hordozóban viszik sétálni, és a pici ott görnyed az ülésben. Még ránézni is rossz! Gondoljunk csak bele, milyen törékeny a kis teste, és gyenge a gerince, és egy ilyen kényelmetlen pózba van kényszerítve!
Én nem mondom, hogy nem kényelmes egy könnyű kis kocsit venni, és travel-system-ként használva egyszerűen csak rápattintani az autósülést, és vinni a babát. Ezzel nincs is baj, ha csak rövid időt van benne a gyerek, akkor nyugodtan lehet ezt a megoldást választani.

Személy szerint én a leginkább a merevfalú mózest részesítem előnyben, mert könnyen a babakocsi vázára pattintható, adott esetben fel sem kell ébreszteni a kicsit mikor hazaértünk, és már nagyon sok típus autóba is beköthető, így vízszintesen lehet még szállítani is a babát. Ezenkívül kényelmes és egészséges a gyereknek, téli babánál meg jól jön a sok hely, hogy legyen hova rakni még a takarót, és vastag overálban is beleférjen.


Kagylóülés kontra sima ülés
Amikor már elég stabilan tud ülni a baba, akkor már elég erős a gerince is, és ekkor már nem számít a teljesen vízszintes fekvés. (Érdekes, hogy Amerikában ez a standard 3 hónaptól érvényes, míg az európai ennél szigorúbb, és a nem teljesen vízszintesig fektethető kocsikat csak 6 hónapos kortól ajánlja - megjegyzem, én egyetértek ez utóbbival.)
Ekkor is két típusú ülés közt választhatunk, az egyik az úgynevezett "kagylóülés", melyben a pici ülő pózban van, és a háttámla döntésénél marad ez a helyzet. A másik a sima ülés, melynek a háttámláját döntve a test fokozatosan kiegyenesedik. Mindegyik típusnak megvan az előnye és hátránya is, mivel én mindkettőt használtam, ezért leírom a tapasztalataimat.

A sima ülés szerintem kényelmesebb a babának. Főleg, ha még nagyon kicsi, sokat van babakocsiban, és elalszik, akkor jólesik, ha ki tudja magát nyújtóztatni. Viszont az is igaz, hogy az én kisfiam sokszor pont attól ébredt fel, hogy megpróbáltam a háttámlát hátradönteni, mert láttam, hogy elaludt. Ebből a típusból is célszerűbb, ha egy kézzel tudjuk dönteni, mert ilyenkor ha még meg is állok - mert két kéz kell ehhez a művelethez - akkor már tuti, hogy teljesen felébredt a gyerek. Egy kezes döntésnél a másikkal még tolom a kocsit, így szinte észrevétlenül tudom alvó pózba helyezni a babát. Persze ez nem probléma egy jól alvó gyereknél - az enyém sajnos nem ilyen.
Másik nagy előnye, hogy ha vízszintesig fektethető, akkor akár hason is aludhat benne a baba, nekem a kisfiam ha már háton nyűgös volt, akkor hasra fordítottam, és aludt tovább. Kagylóülés esetén ez lehetetlen...

Ha valaki olyan multifunkciós babakocsit vesz, ahol a vázra rögzíthető a mózeskosár, autósülés és sportülés is, akkor ilyen esetben a legtöbbször kagylóüléssel van dolga. Ebből a típusból is én azt szeretem jobban, ahol azért a lábtartó állítható, mert így a kisebb gyerkőcnek kényelmesebb. Előnye, hogy ez a típus legtöbbször két irányból rögzíthető a vázra, és akár gyermekkel együtt is megfordítható, ha szemből süt a nap vagy fúj a szél. Az is jó benne, hogy észrevétlenül lehet hátradönteni, a kicsi felébresztése nélkül. Hátránya, hogy nem annyira kényelmes, és egészen pici babánál meg kicsit furán néz ki, hogy a gyerek lába az égnek áll. Láttam erre egy anyukától olyan megoldást, hogy egy háromszög alakú éket vágatott szivacsból, hogy kiegyenesítse a háttámlát amíg még pici a gyerek. Ez is jó megoldás, de akkor mi értelme a kagylóülésnek? Én csak nagyobb korban használtam, kb. másfél éves kortól, és akkor már imádtam, holott előtte meg nagyon kagylóülés-ellenes voltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése