2010. május 19., szerda

A babakocsik típusai és érdekességek

Magyarországon kisebbfajta kavarodás van a babakocsik típusát illetően. Van, ahol funkciók szerint csoportosítják, mint 2- vagy 3-funkciós, van, ahol a kerekek száma a mérvadó, máshol megint a speciális tulajdonságok alapján kapnak besorolást, úgy mint: travel system stb. Én - amikor először láttam ezeket a csoportosításokat - bevallom őszintén, semmit sem értettem belőlük. Milyen kocsi kell nekem? Mit tudom én! Ezen furcsa kategóriák alapján tényleg nem is lehet választani, és én teljesen kuszának tartom.

Most azt a módját szeretném bemutatni a babakocsik kategorizálásának, ami szerintem a legátláthatóbb, és nemzetközileg is általában elfogadott. Persze, mindenki úgy osztályozza, ahogy akarja.


1. Ernyőkocsi

Ez a kategória a legkönnyebb és legkisebb babakocsikat tartalmazza. Ide tartoznak azok a picire csukható (hosszában mint egy ernyő - innen a név) keskeny kis tili-tolik, melyek a legideálisabbak második babakocsinak. Használhatjuk forgalmas helyeken, utazáshoz, rövidebb utakra.

Előnyei:
- kompakt
- könnyű (általában 4 és 7 kg között mozog a súlyuk)
- nem drága
- könnyen és kicsire csukható
- egyszerűen használható
- ideális városba és utazáshoz

Hátrányai:
- nem használható újszülött kortól, csak kb. 6 hónapos kor után, de van olyan, aminek nem dönthető egyáltalán a háttámlája, én ezt 1 éves kor után ajánlanám nyugodt szívvel
- általában nem dönthető eléggé
- nagyon kevés a tárolóhely, többnyire kicsi a bevásárlóháló
- nincsen túl sok extrája (pl. karfa)
- nem alkalmasak rossz terepre (homok, kavics, hó), mert általában kicsik a kerekei
- nem elég komfortosak a gyereknek


2. Könnyű babakocsi

Ebbe a kategóriába a közepes méretű, komfortos, általában ernyő alakúra csukható babakocsik tartoznak. Több közülük már közel vízszintesig dönthető, szélesebbek, stabilabbak, a kerekei is nagyobbak, és állítható a lábtartójuk vagy egyéb kényelmi funkciókkal rendelkeznek. Legtöbbször mózeskosárral is ki lehet egészíteni, és így már újszülött kortól használhatók.

Előnyei:
- kényelmesebb és praktikusabb, mint egy ernyőkocsi
- óriási választék
- stabil és sok hasznos funkciója van
- viszonylag kicsire összecsukható
- akár újszülött kortól használható, mózeskosárral kiegészítve, de akár autósülés is tehető a vázra (ún. travel system)
- belvárosba, vásárláshoz ideális

Hátrányai:
- rossz terepre ez sem használható igazán
- bár könnyű a neve, de a súlya ált. 8-11 kg, ami még mindig elég nehéz (főleg gyerekkel együtt emelgetni)3. Multifunkciós babakocsi

A multifunkciós babakocsik közös tulajdonsága, hogy van egy váz, és arra csatolhatjuk rá a mózest, sportrészt vagy autósülést, azt amire éppen aktuálisan szükségünk van.

Előnyei:
- újszülött kortól használható a babakocsis időszak végéig
- belvárosba, vásárláshoz is alkalmas
- sok modellnek megfordítható az ülése
- a mózeskosár széles és kényelmes az újszülött babának, biztosítva a teljesen vízszintes fekvést az első hónapokban

Hátrányai:
- általában ezek a modellek drágák
- nem mindig tudnak minden kényelmi funkcióra odafigyelni
- összecsukva nagyobb helyet foglal el (de van azért kivétel) plusz a mózest is tárolni kell
- a súlya többnyire nagy és széles is4. Sport babakocsi (terep - és futó babakocsi)

A sport babakocsik két fajtára oszthatók. Az egyik a futáshoz alkalmas babakocsi, melynek fixek a kerekei (általában háromkerekűek). A másik a terepre való, melynek nagy, többnyire gumikerekei vannak, de bolygósítható, így könnyebben irányítható. Ha valaki olyan helyen lakik, ahol nincs aszfalt, rosszak az utak, vagy szeret eljárni kirándulni, mindenképpen ilyen babakocsit válasszon.

Előnyei:
- nagy kerekek, jó rugózás
- kényelmes a babának
- többnyire újszülött kortól használható, vagy kiegészíthető mózeskosárral és autósüléssel is
- tökéletes homokra, földútra, hóba és sárba

Hátrányai:
- nehéz irányítani, ha a kereke fix
- szélesebb és hosszabb, mint egy sima babakocsi
- nagy a súlya
- összecsukva sok helyet foglal el
- többnyire drága5. Ikerkocsi

A legnehezebb helyzetben talán az ikresek vannak, hiszen náluk igen kicsi a választék (főleg itthon).
Alapvetően két féle ikerkocsi létezik, az egyik az egymás melletti, a másik az egymás mögötti ülésekkel rendelkező.
Ezekből is van esernyőre csukódó, multifunkciós és sport babakocsi is. Az egymás melletti ülések előnye, hogy a két gyerek közvetlen kapcsolatban tud maradni egymással, és stabil is, ám hátránya, hogy legtöbbször nagyon széles az ilyen típusú kocsi. Az egymás mögötti ülések jobb választásnak tűnnek városban, hiszen keskenyebbek, ám hátrányuk, hogy a két gyerek nincs kapcsolatban egymással (ritka kivétel, hogy az ülések szembe is fordíthatók egymással), és persze ettől az egész babakocsi olyan hosszú lesz, mint egy autóbusz.

Ezen problémából kiindulva egyre többen kezdték el gyártani az olyan típusú babakocsit, ami szimpla babakocsiként használható, de egy adapter segítségével ikerkocsivá alakítható. Ez nagyon hasznos akkor is, ha kicsi a korkülönbség a gyerekek között. A szélessége így olyan marad, mint egy szimpla kocsinak, egymás mögé helyezhető a két ülés, mégsem lesz kisbusz belőle. Magyarországon ez a típus nem kapható, de Angliában (http://www.icandyuk.com), és Amerikában is van.
Nekem ugyan nincsenek ikreim, de ha lennének, biztos ilyesmit választanék magamnak.

6. Egyéb érdekességek


Főként a sztárok világában indult egy óriási trendje ismét a tradicionális babakocsiknak. Legnépszerűbb a Silver Cross Balmoral volt. Ez a luxus járgány a klasszikus babakocsik formáját idézi, bár nem lehet összecsukni és iszonyatosan nagyméretű, a divat mégis népszerűvé tette világszerte. Jennifer Lopez az ikreit két ilyen monstrumban tolta egy ideig...Ha valaki szeret sokat biciklizni, akkor két jó lehetősége is van - persze ha van elég pénze hozzá. Az egyik - a kevésbbé drága - a bicikli utánfutó. Ebben kényelmesen elfér akár két gyermek is, és a bicikli után lehet kötni. Saját két kereke van, a drágábbak pedig babakocsiként is használhatóak.A másik a TAGA. Ez a gyönyörűség holland találmány. Lényege: ez egy olyan bicikli, amely átalakítható 3 kerekű babakocsivá. Akár két gyerekülést is lehet rá csatlakoztatni (köztük hordozót is), és remek, hogy a gyerek előtted van, és látod mit csinál. Aztán egy mozdulat, és már babakocsi lett belőle. Már itthon is kapható.
Nemrégiben pedig láttam egy nagyon érdekes kis kreálmányt, először nem is gondoltam, hogy ez babakocsi, mert a videót láttam róla. De mégis az - 4moms Origami Stroller vagy auto-fold stroller.Egy robot által vezérelt, magától nyíló és csukódó kis járgány. Ez már igazán a jövőbe mutató, és kíváncsi vagyok, hogy merre is fejlődik tovább...

4moms Origami Stroller videó itt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése