2010. január 20., szerda

Segítség, babakocsi mániás vagyok!Bevallom őszintén, hogy babakocsi-mániás vagyok. Igen, súlyos babakocsi-mániám van. Minden babakocsi érdekel, mindegyiket ki akarom próbálni, és szinte mindegyikről van véleményem. Megnyugtat a gondolat, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Fórumokon olvastam, hogy mások is megijedtek, hogy mániásan szeretik a babakocsikat, csak mert már a negyedik babakocsit veszik meg egy szem gyermeküknek. Nos, én már több, mint 10 babakocsit használtam, és a kisfiam alig múlt két éves, ebből a 90%-át másfél év alatt próbáltam ki. Az angolok "pramaholic" névvel illették ezt a "betegséget", és bizony nem kevesen vannak, akik szenvednek miatta. Illetve nem is ők szenvednek, hanem a környezetük - leginkább.

Hogy is kezdődött a dolog? Teljesen normálisnak mondható volt a hozzáállásom a babakocsikhoz. Tudtam, hogy léteznek, de sosem figyeltem, hogy ki miben tolja a gyermekét. Inkább a vidám kis csemetéket figyeltem - már ha figyeltem egyáltalán - és nem azt, hogy miben is ülnek. 2007-ben váratlanul terhes lettem. Amikor már eltelt kb. fél év, úgy gondoltam, hogy nem ártana beszereznem egy babakocsit. Szétnéztem interneten, és megtaláltam az egyik legnagyobb bababoltot. Bementem oda, és mondtam, hogy nemsokára születik egy kisbabám, és kellene valamilyen babakocsi. Az eladó mutatott pár darabot, én meg elszörnyűlködtem, hogy milyen sokféle babakocsi van - miért is kell ennyi? - és hogy milyen rettentően drágák. Mondtam, nem, én ilyen sokat nem szeretnék babakocsira költeni. Akkor előállt egy éppen akkor akciós modellel, és ez tetszett is, ezért megvettük, és hazavittük nagy boldogan.

Az eladó nem kérdezte, hogy mire és mennyit fogom használni, hogy fontos-e a súlya, a mérete, a minősége, a sokoldalúsága. Esetleg viszem-e terepre, vagy csak főleg városban fogom használni, kell-e lépcsőznöm vele, kell-e bkv-zni vele, autóba sokat fogom ki- és berakni, fogok vele vásárolni menni, kirándulni menni stb.

Rengeteg kérdés van, ami felmerül egy babakocsi vásárlásnál. Most már tudom. Most már okosabb vagyok.

Miután hazavittük a babakocsit, és otthon is megmutattuk a szüleimnek, a kérdés, ami felmerült bennünk a következő volt: nem-e túl nehéz ez a babakocsi? És ez csak az első kérdés volt.
Elkezdtem gondolkodni. Miután megvettem a babakocsit, elkezdtem átgondolni a dolgokat. Megfelelő-e ez nekem? Mi van, ha létezik olyan babakocsi, ami jobb ennél? Milyen lehet egy tökéletes babakocsi?

Azt hiszem, ez volt az első pont. A TÖKÉLETES babakocsi keresése. Talán mindenkinek itt kezdődik a baj.

Nem akarok titkolózni a babakocsi márkákat illetően, ezért leírom, hogy amit megvettünk az egy Graco Quattro Tour Deluxe típusú babakocsi volt. A minőségével semmi bajunk nem volt. Három dolog zavart benne:
1. a robosztussága (széles, nagy és nehéz)
2. a napfénytetőt mikor hátrahajtottam kattogott, és arra gondoltam, hogy ha elalszik a baba, erre biztosan felébred majd
3. az újszülött babát egy puha hordozóba kellett rakni, ami kicsi volt, és nem tűnt túl biztonságosnak.

A férjem azt mondta, hogy ő nem akar "szatyros babát". Így felfedeztük, hogy létezik olyan, hogy mózeskosár, aminek merev az alja, így biztosítja a vízszintes fekvést az újszülöttnek, emellett biztonságos és még ráadásul esztétikus is. Ekkor már tudtuk, hogy mindenképp olyan babakocsit kell keresnünk, melyre csatlakoztatható a mózeskosár.
Rövid úton a Graco-t eladtuk, mikor már kinéztük a következő megfelelő babakocsit. A Graco védelmére szóljon, hogy sokan használják ezt a babakocsit és szeretik, és én nagyon jó kocsinak tartom sok minden miatt, de mindenkinek más és más a megfelelő babakocsi.

Itt még azt mondanám, hogy ez még nem mánia, hiszen tévedni emberi dolog, főleg ha az ember meggondolatlanul cselekszik. Mára viszont babakocsikkal fekszem, és babakocsikkal kelek, szinte minden márkát ismerek - vagy legalábbis hallottam róla. A nagyobb márkákat jól ismerem, sokat próbáltam már, és legfőképp rengeteg véleményt olvastam interneten. Minden tudásom innen ered valamint a saját tapasztalataimból.

Nem is olyan régen felhívott a sógornőm. Mondta, hogy nyáron el szeretnének utazni külföldre, de nem szeretné vinni a nagy babakocsiját, ezért venne egy kisebbet. Tudok-e neki ajánlani valamit? Megkérdeztem tőle, hogy mit szeretne, mire szeretné használni a babakocsit, és hogy van-e valami konkrét elképzelése. Elmondta nagy vonalakban, erre én kapásból felsoroltam neki pár típust. Ezután leszűkítettük egy konkrét babakocsira, és még aznap este a bolti ár feléért megszereztem neki. Mérhetetlenül boldog volt, és én is boldog voltam, hogy segítetttem neki. Ekkor döbbentem rá arra, hogy milyen sokat is tudok a babakocsikról, és mekkora segítség lehet ez másnak. Ez volt az a pont, ahol eldöntöttem, hogy írok erről, hogy senki se járjon úgy, mint én. Nekem nem segített senki.

Ez egy kiindulópont legyen, ha valaki babakocsi vásárlás előtt áll.

Érdemes elolvasni amiket írok, sok bosszúságtól kímélheti meg magát az ember.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése